“Ervoor zorgen dat jij je advertentiebudget lucratief besteedt en je doelgroep weet te bereiken!”
#SOCIALMEDIA
Dylan de Graaf – 15 december 2020
Je kan er niet meer omheen: social media marketing is een geweldige manier om je doelgroep te bereiken. Bijna iedereen heeft een account en ook bijna iedereen is actief – dus ook jouw doelgroep.
Een paar jaar geleden was social media nog enkel een plek om je sociale contacten te onderhouden en om grappige video’s te bekijken. Of iets – als je tot mijn generatie behoort – om je voor je ouders gedrag op Facebook te schamen. Want mam, die foto kan dus écht niet. Ondertussen is dat wel veranderd en moet je je lieve moeder vertellen dat haar aankopen via Facebook (ondertussen 3 per week – en stuk voor stuk eindigen ze onuitgepakt onder het stof op zolder) toch wel een beetje uit de hand lopen. Maar hoe kan het dat je moeder voor de 5e keer die sapcentrifuge voorbij ziet komen terwijl jij alleen vakanties naar de Malediven in je tijdlijn ziet? De welbekende cookies hebben we het een andere keer wel over; ik vertel je vandaag graag wat over social media marketing.
Adverteren via Facebook of Instagram is voor veel bedrijven een uitkomst. Na een paar keer klikken heb je zo de gegevens van de doelgroep ingevuld. Laat die klanten maar komen! Helaas kom je erachter dat je niet helemaal krijgt wat je had verwacht, ondanks het budget achter de advertentie. Voor kleine bedrijven is een klein bedrag al van groot belang, dus dit moet slim ingezet worden. Hoe kan het dan dat bedrijven niet de klanten binnenhalen waar ze zo op gehoopt hadden? Ik stel je eerst graag voor aan Eva, in de vorm van twee verschillende persona’s.
Persona 1: Eva is 21 jaar en is dol op fashion. Eva woont in Amsterdam Noord en heeft hier bijna al haar vriendinnen in de buurt. Ze heeft een Instagram pagina met meer dan duizend volgers. Elke dag wil ze wat leuks aantrekken, om dit op haar profiel te laten zien. Zo kunnen haar volgers inspiratie opdoen. Omdat Eva zo haar volgers kan beïnvloeden, heeft ze haar eerste betaalde klus binnen voor een campagne op Instagram. Dit is voor haar spannend, maar ze doet haar best om aan de verwachtingen te voldoen. Verder houdt Eva van uitgaan en festivals, de uitgelezen kans voor een leuke outfit! Ook dagjes weg en lekker uiteten behoren tot hobby’s van Eva.
Persona 2: Eva is 21 jaar en woont een deel van de week in Amsterdam Noord bij haar moeder, en het andere deel in Utrecht bij haar vader. Omdat ze beide steden leuk vindt, gaat ze elke week heen en weer. Ze is bezig met sparen voor haar uitzet, om zich uiteindelijk ergens te kunnen settelen. Haar voorkeur gaat nu uit naar Utrecht, omdat hier haar meeste vrienden wonen. Eva is dol op muziek en is zelf ook erg muzikaal. Ze speelt veel gitaar en oefent soms achter de piano. In Utrecht zit haar favoriete muziekwinkel en hier is ze vaak te vinden. Eva geeft niet veel om kleding, ze draagt meestal tweedehandskleding. Dit geeft haar een goed gevoel, omdat duurzaamheid en klimaat twee belangrijke onderwerpen voor haar zijn.
Je zal van beide persona’s een totáál ander beeld krijgen. Veel bedrijven vullen echter alleen de demografische of geografische gegevens in voor de beoogde doelgroep op social media. Vervolgens zien beide Eva’s een advertentie voor een luxe sieradenwinkel in Amsterdam Oud-West. Eva nummer 1 zal deze advertentie interessanter vinden en misschien overgaan tot een aankoop. Eva nummer 2 is hier niet in geïnteresseerd en zal snel voorbij de gesponsorde post scrollen. De kans is groot dat je op deze manier budget wegspeelt, wat gebruikt had kunnen worden om meer potentiële klanten te bereiken. Hoe specifieker je jouw doelgroep bepaalt, hoe meer verkoop je uit je investeringsbudget kan halen en hoe meer leads je kan creëren.
Hoe leef je je dan in? Goede vraag. Dit kan van heel makkelijk tot heel moeilijk. Een marktonderzoek kan van veel waarde zijn voor je bedrijf, als je er niet uit kan komen op welke interesses je in moet spelen. Het zou ideaal zijn als je iemand in je directe omgeving kan spreken die je voor je ziet als de beoogde doelgroep. Ga in gesprek met deze persoon, loop een dagje met ze mee. Waar praten ze graag over? Wat zijn hun waardes? Wat voor eten vinden ze lekker?
Hoe gekker de vraag, hoe beter. Uiteindelijk kom je zo op redeneringen die inzicht bieden in de denkwijze van jouw doelgroep. Vinden ze koekjes lekker omdat dat ze doet denken aan de woensdagmiddag die ze doorbrachten bij oma? Dan heb je al meteen twee waardevolle inzichten te pakken. Deze inzichten zorgen er uiteindelijk voor dat jij je advertentiebudget lucratief besteed en je doelgroep weet te bereiken!
Wil je meer weten over adverteren op social media, of wil je onze hulp inschakelen voor het krijgen van inzicht in jouw doelgroep? Stuur me dan vooral een mailtje via dylan@studiorosier.nl. Ik denk graag met je mee!