“Maak een beleving van de producten die je verstuurt”

#MERKSTRATEGIE

Dylan de Graaf 
7 januari 2021

Dylan de Graaf   –  7 januari 2021

De tijd van de kerstpakketten zit er inmiddels weer op. Misschien kijk je na dit artikel met nieuwe ogen naar het kerstpakket dat je zelf hebt ontvangen of voor je medewerkers hebt uitgekozen. Een ding is zeker: de tijden van online bestellen liggen in ieder geval niet achter ons. In dit artikel vertel ik je hoe je van jouw bestellingen een beleving kunt maken voor je klanten en waarom je dat überhaupt zou willen.

Laten we de kerstpakketten als voorbeeld nemen; deze zitten immers nog vers in het geheugen. Ga eens na wat voor pakket je zelf hebt ontvangen. Misschien was het een lekker borrelpakket met wijn en zoutjes. Misschien was het een doos vol bak spullen, zodat je gedurende de lockdown al je buurtjes kan voorzien van taarten. Welk pakket er ook onder de kerstboom lag: waarschijnlijk heeft iemand enorm zijn best gedaan er een beleving van te maken. Mooi verpakt in een houten kistje, of misschien was het wel een mat zwarte doos met bedrukking in huisstijlkleuren. Toen de doos eenmaal open ging lagen daar een hele hoop producten die zorgvuldig zijn geselecteerd op smaak of functie. Maar een goed kerstpakket gaat verder dan dat. Kerst is namelijk hét moment om sfeer toe te voegen. Een mooi opgemaakte folder met uitleg per product, of aangepaste verpakkingen zodat het allemaal mooi bij elkaar past. En uiteraard een mooi kaartje om je te bedanken voor je inzet in dit bijzondere jaar.

Al deze “kleine” toevoegingen voegen een hele hoop toe aan de ervaring die je hebt als ontvanger van een pakket. Dit heb je met kerst zelf gemerkt. Stel je kreeg een saaie kartonnen doos met een zootje producten erin gekwakt – dan was het opeens een hele andere ervaring, zelfs al was de inhoud van het pakket hetzelfde gebleven.

Dit principe geldt eigenlijk voor alle aankopen die mensen doen – klanten willen meegenomen worden in de beleving van jouw merk: dit voegt waarde toe voor de klant. Dit maakt klanten ook nog eens meer betrokken. Het verhoogt het aantal terugkerende aankopen van een klant en maakt ze na verloop van tijd fan van je merk in plaats van enkel consument. Het is dus een investering die zichzelf absoluut terugbetaald.

Maar hoe implementeer je zoiets in de alledaagse bedrijfsvoering? Dat is afhankelijk van hetgeen je aanbiedt. Want hoewel je misschien dacht dat dit alleen het geval is voor fysieke producten, geldt dit voor (online) dienstverlening net zo goed. De bevestigingsmail na aankoop, hoe de bestelling verpakt zit, een bedanktkaartje in de doos, een email na oplevering van een project: het zijn allemaal kansen om een beleving te bieden, die je misschien nog niet, of niet optimaal, benut.

Ga eens na welke stappen een klant doorloopt wanneer hij jouw product of dienst aanschaft, en welke uitingen deze klant dan allemaal ziet. De voorbeelden die ik hierboven noemde vormen een leidraad, maar zijn natuurlijk niet allemaal voor iedereen relevant. En er zijn ook nog een hoop uitingen die ik hierbij niet heb benoemd. Het gaat er namelijk vooral om welke kansen er voor jou nog liggen, hoe je deze wil benutten en wat je met deze uitingen wil uitdragen. Als je deze kansen allemaal benut zet je een beleving neer voor je klanten wat hen omzet in fans van je merk. Waar wacht je nog op?

Wil je meer weten over het benutten van al je uitingen of wil je hulp met het nagaan van de uitingen die je klanten allemaal tegenkomen? Stuur gerust een mailtje naar dylan@studiorosier.nl, ik help je graag verder!